Vrijdagavond. Op café met vrienden. Tijd voor een Duvel. Je buurman geeft een demonstratie van het schenkritueel. Impressionant. Jij neemt een moedige slok en blaast hem dan omver met deze 6 Duvelse wist-je-datjes.

1. Bier proeven, hmmm

Om klokslag 11 uur komen alle brouwers bij Duvel Moortgat samen om Duvel te proeven. Testen in een labo is zilver, maar zélf proeven is goud. Kunnen we ergens solliciteren?👍

2. Het flesje, one of a kind!

Het Duvelflesje is nogal robuust. Maar don’t judge a book by its cover. Tijdens de hergisting op fles houdt die stevige bouw alle wilde processen in bedwang. Het bruine glas beschermt de hop dan weer tegen het daglicht.

3. Internationale ingrediënten, Belgisch bier!

In elke Duvel zit een mooie balans tussen het fruitig, citrus-aroma van de Styrian Golding-hop uit Slovenië en het fijn, grassig en kruidig aroma van Tsjechische Saaz Saaz-hop. Misschien moet je dit op je hand schrijven? 👊

4. Uitschenken is een kunst

Een Duvel uitschenken doe je met geduld, met zachtheid,  zonder te klokken, en – als het even kan – met een gradenboog. Je start met een droog glas. Dat hou je in een hoek van (exact!) 45 graden. Je brengt het glas tijdens het schenken stilaan rechtop. Zo krijg je die mooie, royale schuimkraag.

5. The famous Duvel-tornado

Onderaan in elk glas vind je een gegraveerde D. Geen onbeduidend detail of een ornamentje, maar de lanceerbasis voor een tornado van fijne koolzuurbellen. Fantastisch om naar te kijken, levensnoodzakelijk om de royale schuimkraag op te bouwen én te behouden. Perfectie zit in de details.

6. Gistige geheimen!

De brouwers bij Moortgat zijn nogal eigenzinnig. Zoals toen ze een specifieke gist uit Schotland meesmokkelden. Waar iedereen zocht naar een niet-bestaand (?) monster, vonden zij de perfecte biergist.

 

Zo, nu is het jouw beurt om te impressioneren, schol! 👊