De laatste chef in de reeks van het lievelingsgerecht van de chef is chef Griet Mertens uit Turnhout.  Griet is piepjong als chef, ze kookt pas sinds januari 2018, maar heeft een lange voorbereidingsperiode achter de rug vooraleer ze eraan begon.

Ik ontmoet Griet bij haar thuis in haar gezellige huis in Turnhout. Bij het binnenkomen zijn de heerlijke geuren die uit de keuken komen het eerste wat me opvalt. Griet heeft immers al voorbereidingen getroffen voor ik kwam, zodat ze nog wat zaken hoefde af te werken. Dit geeft ons de kans om eerst even te kletsen over haar FLAVR-verhaal vooraleer we haar lievelingsgerecht proeven.

We zetten ons aan de keukentafel en al snel begint Griet haar verhaal te vertellen. “Ik ben met FLAVR begonnen toen ik uit een moeilijke periode kwam. Midden vorig jaar kreeg ik een zware dubbele longontsteking en zat ik op het randje van een burn-out. Door deze longontsteking verbleef ik ruime tijd in het ziekenhuis, waar ik ook een lichte voedselaversie aan over hield. Tijdens mijn herstelperiode zette ik één en ander op een rij en besefte ik dat ik een aantal zaken anders moest gaan aanpakken, op meer dan één vlak. Ik zocht rust en ontspanning en ging meer ‘mindfull eten’. Koken gaf me veel afleiding, bracht rust, maar ook het inzicht dat ik daar eigenlijk al héél lang iets mee wilde doen Ik eet sindsdien ook meer in functie van wat ik zélf aanvoel dat ik nodig heb en wat goed voelt voor mij. Ik  ging daardoor meer vegetarisch koken, omdat ik ervaar dat vlees geen essentieel voedselonderdeel meer is voor mij.” Ook binnen haar job gooide Griet een aantal zaken over een andere boeg, zo werd er wat gepuzzeld en verschoven in het uurrooster en is er nu  1 dag per week vrij, om te koken voor FLAVR natuurlijk!

Een hele tijd geleden al kwam Griet op sociale media een (oude bekende) chef tegen uit Gent. Uit interesse stuurde ze chef Kathleen een berichtje, en na veel heen en weer mailen leek koken voor FLAVR iets wat Griet op het lijf geschreven is.  Na een lange en intensieve voorbereiding begon Griet in januari van dit jaar te koken voor FLAVR. Ze heeft een aantal gerechten geselecteerd, de ingrediënten apart gedoseerd en afgewogen en recepten gemaakt die volledig gedetailleerd zijn voor het koken van haar maaltijden. Het intrigeert me met hoeveel precisie en detail Griet alles uitwerkte om het zo perfect mogelijk aan te pakken.

 

Voor ze haar nieuwe bezigheid startte, zette Griet een hele marketingmachine in gang. “Ik werk op een school, en nog voor ik eraan begon wisten al mijn collega’s, familie en vrienden al van mijn FLAVRplannen. Na vele positieve reacties bestellen zij nu regelmatig mijn gerechten en mijn ‘bokes’ als lunch zijn ook zeer geliefd op de werkvloer.” Vooraleer Griet dus goed en wel begon, had ze al een hele groep klanten die super geïnteresseerd waren in wat ze zou gaan doen. Een vaste klantenbasis en nog geen minuut gekookt voor FLAVR? Geweldig!

Griet liet ook eigen visitekaartjes maken, en een collega vriendin van haar maakte koekjes voor ‘Eat & Griet’, zo maken ze reclame voor elkaars activiteiten. Als ik vraag welk kanaal voor haar het gunstigst werkt twijfelt Griet even. “Ik denk dat een combinatie van je eigen netwerk activeren en een goed werkende Facebookpagina wonderen doet. Ik merk nu al dat ik nieuwe klanten krijg van buiten mijn netwerk ook, vooral door mond-aan-mondreclame. Deze mensen nemen dan een kijkje op mijn Facebookpagina en al snel zie ik de bestellingen dan binnenlopen.”

Griet is van opleiding diëtiste, en dat zie je terug in de vele dingen die ze doet. In een kastje in de keuken staan heel wat zelfgemaakte producten, van eigen confituur (met super coole eigen etiketten) tot heerlijke zelfgemaakte porto. Ook brood voor haar intussen in Turnhout welgekende ‘bokes’, maakt ze zelf. In de zomer kookt ze dan weer vaak met bessen of kruiden uit de eigen tuin.

“Het is echt héél fijn dat ‘koken en gezond eten’ dankzij Flavr weer op mijn pad komt! Flavr geeft mij de mogelijkheid om mijn ‘eigen ding’  te kunnen combineren met mijn andere werkzaamheden”.

Nu verder naar het lievelingsgerecht van Griet, de lemon chicken met gewokte groentjes en rijst. “Ik heb vroeger enkele jaren in Singapore gewoond, vandaar mijn liefde voor Aziatisch eten. Tijdens mijn verblijf verdiepte ik me in het oosterse gerechten en de oosterse kruiden. De liefde voor eten, koken voor anderen en interesse voor gezonde voeding heeft er altijd al ingezeten!” Voor de keuze van dit gerecht ging ze ten rade bij haar kinderen. De Aziatische lemon chicken is  één van hun  favoriete gerechten, en hier kan Griet zich ook zeker in vinden. De combinatie van de heerlijk gewokte groenten met de krokante kip en de rijst zorgen voor een ware smaakexplosie. De saus die erbij wordt geserveerd geeft een heerlijk zoete toets aan het geheel en maakt het gerecht af. Ik ben sowieso fan van Aziatisch eten, maar dit is zonder twijfel één van de lekkerste Aziatische gerechten die ik al gegeten heb. Ik zou zeggen, ben je in de buurt van Turnhout, laat deze buitenkans dan niet liggen en bestel iets bij Griet, je zal het je niet beklagen!