27 september was het tijd om nog eens samen te komen met de FLAVR-community. Chefs waren welkom in de brouwerij van De Koninck voor een rondleiding, gecombineerd met een workshop food beer pairing.

Een betere plaats om te leren over de combinaties tussen bieren en eten kan onmogelijk worden gevonden. De brouwerij van de Koninck gaf alle geheimen prijs over het maken van het vloeibare goud, terwijl er meer uitleg werd gegeven over de aanwezigheid van kaas- en vleesproducenten in diezelfde gebouwen. Deze zouden later de leveranciers blijken van de hapjes die onze smaakpapillen bijna deden ontploffen. Chefs konden bijscholen over de verschillende ingrediënten van de bieren en welke smaken zij creëren bij het drinken en het combineren met verschillende smaken. Uiteraard werd er ook intens genoten van het eten en drinken, ja proeft niet elke dag verschillende bieren in combinatie met passende hapjes, toch? 🍺

Bij het aankomen kon er een welkomstdrankje gekozen worden uit een breed assortiment bieren dat gebrouwen wordt in de brouwerij van De Koninck en in de brouwerij van Duvel Moortgat. Na een klein praatje gemaakt te hebben met de aanwezige chefs, begonnen de verschillende groepen aan de rondleiding en de workshop.

De brouwerijtour koppelde de rijke geschiedenis van Antwerpen aan de al minstens even rijke geschiedenis van de brouwerij. Wandelen door de geschiedenis, heet dat dan! Na een intermezzo van Roy Cokes en Jean Blaute, gingen we verder naar misschien wel het interessantste deel, hoe wordt dat bier nu net gemaakt? Wat wordt er gebruikt bij de samenstelling en welke processen doorgaan deze mengelingen voor je het effectief de naam bier kan geven? Op al deze vragen kregen de chefs antwoorden en verlicht en geïnspireerd gingen we op bezoek in het café van de Koninck, waar de grondleggers van de brouwerij en het bolleke even hun zegje konden doen.

Na de rondleiding was het tijd voor de workshop foo beer pairing. De chefs proefden de lekkerste bieren van de brouwerij, in combinatie met heerlijke hapjes. De sommelier voorzag de workshop van uitgebreide informatie over de combinaties. Hij legde steeds uit welke smaken bij welke aspecten van het bier pasten en hoe deze combinatie nu net het neusje van de zalm was. De overheerlijke stukjes vlees en kaas werden gecombineerd met Triple d’Anvers, Duvel, Tank7 en nog enkele andere bieren. Afsluiten werd er gedaan met 2 heerlijke pralines, in combinatie met de nieuwe Liefmans Yell’Oh. De zoet-bittere smaak van het bier ging perfect samen met de zoete smaak van de pralines. Iedereen zijn mening, maar deze combinatie was absoluut top!

De overheerlijke hapjes die werden geserveerd bij het bier 👇😍

Wanneer alle chefs overladen waren met informatie, heerlijke bieren, en hapjes, werd er nog gezellig nagepraat in de brouwerij met nog een drankje. Iedereen maakte verder kennis, wisselde verhalen, herinneringen en ideeën uit. Een geslaagd event met een gezellige sfeer en veel leerrijke tips. Hopelijk suggereren onze chefs binnenkort bepaalde bieren aan hun klanten als ze de maaltijd komen afhalen, zoals volleerde biersommeliers. 🍻

Graag bedanken we nog de mensen van Duvel Moortgat voor de expertise en de rondleiding!

Ook bedankt aan onze liefste chefs om aanwezig te zijn ❤️

Voor zij die niet aanwezig konden zijn, hieronder vind je nog het smaakbord dat werd meegegeven aan de chefs. Zo kan je alsnog optimaal de bier combineren met overheerlijke gerechten, check it out!

Begint het na het lezen van deze blog ook te kriebelen om FLAVR-chef te worden?! Registreer je dan hieronder!

Pssst: Meer foto’s zien? Neem een kijkje in het fotoalbum op Facebook 👊